Partnerek

Partnerek

Seehaus – Fiatalkorúak büntetés-végrehajtási Intézete szabad formában, NémetországSeehaus-wahrhaftleben_200_81
Bentlakásos intézet fiatalkorúaknak mint a börtön alternatívája

Kezdőpont
Az elkövetett bűncselekmények az egész társadalom problémája. A bebörtönzés sok esetben szükséges lehet. Ugyanakkor a visszaesési mutatók alapján kijelenthető, hogy új koncepciókra és végrehajtási formákra van szükség – különösen a fiatalkorúak körében. Meglátásunk alapján szükséges valamennyi érintett részvétele ebben a koncepcióban, úgy, hogy megjelenjenek az áldozatok igényei és szerepe, a közösségek és az elkövető családja.

Célok
Németországban lehetőség nyílott arra, hogy civil szervezetek által megvalósított programban és létesítményekben töltsék szabadságvesztésüket fiatalkorú elkövetők. Azok a 14 és 21 év közötti fiatalkorú fiúk, akik két év körüli szabadságvesztésre lettek ítélve vehetnek részt a programban. Büntetésüket hagyományos börtönben kezdik meg, és ott kell jelentkezniük a programra. A Börtönben egy professzionális stáb felel azért és dönt arról, hogy kik vehetnek részt a programban. A Seehaus-nak ugyancsak döntési lehetősége van. A fiatalkorú elkövetők a kiválasztást követően 12-18 hónapot töltenek a Seehaus programban.
A legfontosabb cél, hogy a fiatalkorúak megtanulják, hogy hogyan lehetséges olyan életet élni, mely nélkülözi a bűncselekményeket. Meg kell tanulniuk felelősséget vállalni a múltjukért, a jelenükért és a jövőjükért Isten előtt és embertársaik előtt is.

A program
A Seehaus programban a fiatalkorúak el vannak különítve a felnőtt fogvatartottaktól a rájuk leselkedő negatív hatások miatt. Egy régi, nagy farmon vannak elszállásolva, a Seehaus farmján. Öt és hétfős szobákban laknak együtt egy családdal és a család gyermekeivel. Ez az a pozitív családterápiás hatás, mely a legtöbbet segít a fiatalkorú elkövetőkön: felelősséget tanulnak magukért és másokért is.

Az áldozatok szerepe is megjelenik a program során: helyreállítás, közösségi munka, és az áldozatok és elkövetők közötti resztoratív párbeszédek a legfontosabb elemei a programnak. Annak érdekében, hogy a lehető legbiztosabb alapot adják a fiatalkorúaknak a jövendő önálló életükhöz a következő területekre is komoly hangsúlyt fektetnek.

 • Oktatás: diákként mindenki oktatásban részesül, annak érdekében, hogy érettségit kapjanak
 • Munka és szakképzés: a diákok régi patinás épületek helyreállítási munkálataiban vesznek részt, választhatnak különböző munkaterületekhez tartozó szakképzések között
 • Atlétika: az atlétikai tevékenységek által megerősödik a fiatalkorúak önbizalma és önértékelése, nő a pozitív csapatszellem és egészségük is javul
 • Szabadidős tevékenységek: a tanulók megtanulják, hogyan lehet értékesen és legjobban kihasználva eltölteni a szabadidőt
 • A fiatalkorúak életében a változást legjobban a normák és értékek változásával lehet elérni. A munkatársak és a Seehaus önkéntesei a keresztény értékrendet követik és saját maguk példáján keresztül mutatják be, hogy lehet ezt életszerűen megvalósítani, hogyan lehet keresztényként élni. Ezek a normák és értékek megjelennek továbbá az áhítatokban, istentiszteletekben és más keresztény programokban.
 • A közösségbe, közösségekbe való integráció lehetősége az egyházakkal együttműködésben történik, de részt vesznek a munkában más civil szervezetek, sport szervezetek, és a helyi gazdasági élet szereplői, képviselői.
 • Az önkéntesek szerepe is kiemelkedő fontosságú a fiatalkorú elkövetőkkel való munka során: mentorálás, keresztszülőség, tanfolyamok megvalósítása és számos szabadidős tevékenység azok, melyeket önkéntesek tartanak.

A Seehaus tagja a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaságnak, mely egy 125 tagból álló nemzetközi civil szervezet. A több mint 50.000 önkéntessel működő felekezetközi, ökumenikus alapon működő Börtöntársaság világszerte azon dolgozik, hogy a fogvatartottaknak, családjaiknak, gyermekeiknek, és az áldozatoknak lelki és szociális segítséget nyújtson. A Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság speciális konzultánsi megállapodásban együttműködik az ENSZ-szel, a bűnmegelőzés és a büntető, illetve helyreállító igazságszolgáltatás témakörében.

Németországi Kék Kereszt
Blue Cross Germany Logo

A németországi Kék Kereszt (bejegyzett szervezet) egy olyan szervezet mely a függőséggel küszködőkön és családjukon segít. Több mint 400 helyszínen, 1100 csoport és klub segíti mindazokat, akik túlnyomó részt alkohol- és drogfüggőségben szenvednek. Mindez a munka keresztényi alapú, s legfőbb célja, hogy segítsen az embereknek a függőség rabságából megszabadulni és szabadon élni. A programban való részvételi lehetőség nyitva áll mindenki előtt, tekintet nélkül korra, nemre, vallási meggyőződésre, vagy nemzeti hovatartozásra.
A Kék Kereszt tagjai olyan emberek akik elkötelezettek az alkohol fogyasztása nélküli teljes életben.

A Kék Kereszt munkatársai fontosnak tartják az együttműködést lelkészekkel, orvosokkal, bírókkal, pártfogókkal, pszichológusokkal, szociális munkásokkal, nevelőkkel, anyaotthonokkal, börtönökkel, kórházakkal, és mindazokkal, akik segíthetik az egyént a drogtól és alkoholtól való elfordulásban.

A Kék Kereszt tagja a Függőkön Segítők Keresztény Szövetségének, az EKD diakóniai munkaágának, a szociális hálózatnak, tagja továbbá az evangélikus Gnadauer Szövetségnek és a Német Nemzeti függőség ellen küzdő Központnak (“Deutsche Hauptstelle für Suchtfragen”).

Önsegítő körök
A német Kék Kereszt munkájának középpontjában az a több mint 1100 csoport áll, ahol a kliensek és családjaik együtt dolgoznak azon, hogy megszabaduljanak rabságaiktól. Itt kezdődik a segítség az egyéneknek, akiknek sosem volt lehetőségük szakszerű és szakmailag korszerű segítséget kapni, de azoknak is akik egy-egy terápiát már elvégeztek.

Segítség a fogvatartottaknak
1990 óta a Brandenburg an der Havel-i intézetben és 2006 óta a Luckau-Duben-i intézetben is a Kék Kereszt segítséget nyújt azoknak a fogvatartottaknak, akik függőségi problémákkal küzdenek. A program igen elismert és 1994 óta kinti lakásokkal bővült a Brandenburg an der Havel-i intézet, kifejezetten alkohol- és drogfüggők számára. A csoportvezető teljes felelősséget vállal a programban résztvevőkért és a szakmai munkáért. A börtön is részt vesz a munkában, de csak a biztonságért felelősek. Egy zárt és bizalmas együttműködés valósul meg a Kék Kereszt és az Intézet munkatársai között, akik szorosan együttműködve segítik a fogvatartottakat.
Önkénteseink rendszeresen látogatják ezt a speciális körletrészt, melynek neve a börtönben “Élet függőség nélkül” a Brandenburg an der Havel-i intézetben heti 4 alkalommal. A fő feladat természetesen a függőség nélküli élet sikeres fenntartása a kinti élet során. Személyes és egyéni megbeszélések során szeretnék elérni, hogy a fogvatartott élete megváltozzon, kezelni tudja a konfliktusokat, sikeresen ismerje meg önmagát. Ennek a körletrésznek az eredményeit folyamatosan értékelik, és mindig a szükséges irányban megváltoztatják a lehető legjobb eredmények elérésében.

Fő feladatok:
• Szabadságvesztés alatti segítségnyújtás, csoportmunkára való felkészítés
• Felkészítés a függőség okozta viselkedésre
• Megtanítani a fogvatartottakat a függőség nélküli életre
• Személyiségfejlesztés
• Önsegítő körök kialakítása
• Személyes felelősségfejlesztés, pozitív kritika elfogadása
• Más terápiás csoportokba való behelyezés, felkészítés mások segítésére
• Segítségnyújtás

Az “életért függőség” egy alacsony küszöbű kezelési kínálat, a társadalmi értelemben. Nincs tehát teszt képes összehangolni a csoportokban, mert minden foglyot biztosítani kell a lehetőséget, hogy dolgozzon. Azonban a vizsgálat készül a motiváció, abban az értelemben, az önkéntes munkára való készsége, fejlődésüket a csoporton belül. A tárgy a lakossági csoport, a korábban leírt, hogy elérje a boldog és tartós absztinenciát. Az RG jellemzőivel bír egy önsegítő csoport.

Tanácsadás Szenvedélybetegek
A Kék Kereszt tanácsadó központok kínálnak képzett és konkrét segítséget a szenvedélybetegek és hozzátartozóik. Együtt a kiutat a függőség velük külön-külön kereshetők és megvitatták. Ebben az összefüggésben az egészségügyi és családi helyzete az érintett személy, valamint a társadalmi környezet meghatározó szerepet játszik.

A munka a tanácsadó központok fog összpontosítani:
• Egyéni és csoportos találkozó
• létrehozása kezelési terv
• Bevezetés és kezelés ambuláns vagy bentlakásos kezelés
• Járóbeteg terápiák (nem minden a tanácsadó központok kínál ez)
• Utógondozás
• Együttműködés az önsegítő csoportok és egyéb támogatói a függőség a helyszíni munka
• Általános nyilvános információ függőség megelőzését, a kábítószer és a lehetőségeket a segítséget

Képzés és szemináriumok
A Kék Kereszt széles skáláját kínálja a témák élet és gyakorlati szemináriumok és tanfolyamok, például:
• alapképzés önkéntesek a függőség munka
• szemináriumok hozzátartozója számára szenvedélybetegek
• Szeminárium a kérdésekre a hit és az élet
• szemináriumok családok, párok, nők
• Csoport vezetője szemináriumok
• szemináriumok a választott speciális témák
A szeminárium tartalmat közvetíti vitaindító beszédet, csoportos beszélgetések, szerepjátékok és a kreatív elemeket.

 

Magyar Testvéri Börtöntársaságlogo_mtb_eng

A Magyar Testvéri Börtöntársaság 1992. november 2-án alakult a Magyar Parlament épületében Roszík Gábor evangélikus lelkész kezdeményezésére, akkori önkéntes börtönmissziósokkal és börtönbe bejáró lelkészekkel. 1993-ban csatlakoztak a Nemzetközi Testvéri Börtöntársasághoz, melynek több mint 120 országban vannak nemzeti társaságai. A Börtöntársaság független civil szervezetként ökumenikus alapon működő, Magyarország szerte jól ismert börtönmissziós szervezet, mely együttműködési megállpodás keretében működik együtt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával.

Tevékenységek és célcsoportok
A Börtöntársaság börtönmissziós és bűnmegelőzési programja szeretne mindenkit elérni, akit egy elkövetett bűncselekmény érint:

 • Szabadságvesztésüket töltők, szabadult fogvatartottak
 • A fogvatartott családja, különösképpen a gyermekek
 • Az áldozatok és családjuk
 • Szervezetek, melyek hasonló célt fogalmaznak meg: büntetés-végrehajtás, pártfogók
 • Hívők közössége, egyházak, börtönlelkészek és a társadalom

Eredmények:

 • Nagyszerű együttműködés a Büntetés-végrehajtással Magyarországon
 • Pozitív változások a törvényhozásban
 • Önkéntesek hálozata: több mint 300 önkéntes országszerte
 • Évente kétszer konferenciák és képzések, közel 100 résztvevővel
 • Működő programok: nyári táborok fogvatartottak gyermekeinek, Zákeus program, APAC program, Angyalfa program, Országos Bibliaverseny fogvatartottak számára, Nemzetközi Börtönmissziós Imahét
 • Jó együttműködés a börtönlelkészekkel
 • Vallásos irodalom terjesztése a fogvatartottak részére

 

Bolgár Testvéri Börtöntársaság
PF Bulgaria Logo

Kik vagyunk?
A Bolgár Testvéri Börtöntársaság egy független börtönmissziós szervezet, mely 1994-ben alakult, az ortodox papok és civil személyek kezdeményezésére a szófiai egyházmegyében és később máshol is elterjedt az egész országban. Már a kezdetektől fogva a Bolgár Börtöntársaság teljes tagja a Prison Fellowship International-nek. A Bolgár Testvéri Börtöntársaság igyekszik feltételeinek megteremtése mellett, hogy helyreállítása az összes résztvevő vagy abban érintett bűncselekmények, ideértve a helyreállítását a békét a társadalomban való egyeztetés során közötti elkövetők és az áldozatok a bűnözés során.
A Bolgár Börtöntársaság megtalálható Sofiában, Vratsában és Stara Zagorában. Bolgár nyelven a szervezet neve: Дружество за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода (ДРОПЛС).

A sikeres kampányok, gyakorlatok és modellek
A Bolgár Börtöntársaság preventív programokat szorgalmaz a gyermekek korai kriminalizálása ellen

• A Bolgár Börtöntársaság egy olyan engedéllyel rendelkező szervezet, mely szociális szolgáltatásokat nyújt gyerekeknek, kik családjaik deviáns bűnözői magatartását követnék. A modell teljes mértékben a helyreállító igazságszolgáltatás elveit és értékeit követi. A felhasználók fiatalkorú bűnözők, probaidős elítéltek és családjaik. Olyan programokat valósítanak meg, melyek csökkentik a bűnismétlés számát, s egyben a börtönbüntetést; a programok kidolgozása a lelki átalakulásra fókuszál, az elkövetők és áldozatok számának csökkentését tűzi ki célul.

• PF Bulgária alkotója helyreállítása közösségek Szófia-i börtön (2003-2005) és Vratsa-i börtön (2006-2012), az úgynevezett “Alkalmazkodás környezet” Ők ültetik át a gyakorlatba gyakorlatok helyreállító igazságszolgáltatás a börtönök világa. Több mint 200 fogoly mentek át ezek a közösségek és vegye részvétel különböző típusú képzések, mint:
– Alapvető olvasási és matematikai kurzusok;
– Alapvető számítógépes tanfolyamok keretében Xpert Európai igazolás módszertana;
– Építőipari képzés számos területen;
– Kert- és képzés (elmélet és gyakorlat);
– Együttműködés a családok a foglyok a látogatók központok a börtönökben Szófia és Vratza.

Sok a kurzusok használták modellek a büntetés-végrehajtás és felhasználhatók más börtönökben. Támogatás a családok az elítélt, azzal a céllal, csökkentve annak kockázatát, intézményesülése az egész család és a szétválasztás.

• Látogatók számára speciális központot hoztak létre a Vratsa-i és Sofia-i börtönökben. Az önkéntesek mindkét központban dolgoznak, több mint 2000 látogató és 700 gyermek évente.

• Az “Angyalfa” kampány támogatja foglyok családtagjaik kapcsolatokat azáltal, hogy a lehetőség számukra, hogy karácsonyi ajándékokat a gyerekeknek. 1999 óta több mint 10.000 gyermek kapott ajándékot a kampányon keresztül.

Programok megvalósítása az alkotás aktív közösségek bűnözés elleni küzdelem
• A Bolgár Börtöntársaság elnöke a polgárok hálózat “aktív közösség Vratsa”, amely azért jött létre azzal a céllal, hogy létre helyreállítása közösség és lehetőség közti megbékélést részt vesz az bűnözéssel és létrehozását a törvény előtt mindenki. A hálózat területén működik a Vratsa-i önkormányzat.

Más tevékenységek

• Európai projektet valósítottak meg: “Language behind Bars” = “Nyelvek rács mögött” – a projekt keretében kerül sor nyelvi képzést a külföldi fogvatartottak és büntetés-végrehajtási személyzet. Fő célja, hogy elősegítse a jobb és hatékonyabb kommunikációt, hogy megakadályozza a felesleges további pszichológiai és érzelmi stressz életének könnyebbé tételére börtön személyzete és megkönnyítsék a hatékonyabb rehabilitáció.

Integration for Society  (Lettország)IFS Logo

A szervezet célja:

 • Csökkentse a bűnözést és a visszaesést Lettországban és más kelet-közép-európai országban
  A büntetés-végrehajtási rendszer demokratizálódása
  Szociális rehabilitáció, volt elítéltek társadalomba való integrációja
  Szabadulás a kábítószerek és az alkohol függőségéből
  A bűnmegelőzés “exportja”, hogy Nyugat-Európában gyakorlati megvalósítás az ENSZ ajánlásait a helyreállító igazságszolgáltatás kialakulása programok megteremtése, a szociális rehabilitációs központok büntetett előéletűek segítő központok a bűncselekmények áldozatainak.

Lehetséges megoldás valamennyi problémára:
A civil szervezet “Integrácó társadalom számára” (IFS) azt javasolja, komplex megoldást a problémára.
1999-ben a Szociális Rehabilitációs Központ (félúti ház) működik a Riga régióban. Ez a központ segítséget nyújt szabadult elítélteknek:

2003 óta a szervezet már dolgozik létre a rigai központ segíteni a bűncselekmények áldozatainak, vagy azoknak, akik küzdenek a depresszió, ahol ők is kaphatnak jogi tanácsadás. Lehetőséget kapnak dolgozni és tanulni. Speciális pszichológiai program, amely segít kezelni a stresszt, javítja az önbecsülést. Külön program drogfüggők és alkoholisták részére. Lelki megújulás (etikai) program alapján tanulás bibliai erkölcsi törvényeket és azok alkalmazására a mindennapi életben, amely segít kezelni a gyűlöletet és a bosszút.
Egy évvel a beköltözés után a büntetett előéletűek megszabadulhat a kétségbeesés és a gyűlölet, működésének központi idegrendszer helyreáll, értéküket is megváltozott, úgy tanítják, hogy él a társadalomban békésen. Rehabilitáció, dokumentumok beszerzése, egy hely, ahol élni és munkát, valamint a kapcsolatok helyreállítása a családdal.

Összegzés:  A szerevezet komplex társadalmi rehabilitációs programot hajt végre – integrálja az embereket, elítélteket a gazdasági, társadalmi, kulturális és spirituális társadalomba és életébe. Az emberek hajlandóak változtatni az életüket, dolgozni magukon, kap segítséget, szakképzett személyzetet, és így képes lesz változtatni a gondolkodásán, sztereotípiák leépítésén és értéket szerezhet új kapcsolatokban. Ez vezetne egyre alkotók sorsukat, nem rabszolga körülmények között.

 

Cambridge-i Egyetem  – Kriminológiai Intézet (Egyesült Királyság)Reversed colour RGB_DM UCAM

A Cambridge-i Egyetem egyik a világ egyik legrégebbi egyeteme, és vezető tudományos központok, és a önkormányzattal közösség a tudósok. Hírnevét a kiemelkedő tanulmányi eredmény ismert világszerte, és tükrözi a szellemi teljesítményt a diákok, valamint a világszínvonalú kutatás eredeti végzett munkatársai által az Egyetem és a főiskolák.

Kutatási témák a kriminológia területén:
Az intézet rendkívül produktív tekintve tudományos kutatás. Itt található öt aktív kutatóközpontok:

 1. A börtönök Kutatóközpont
 2. Peterborough serdülők és fiatal felnőttek fejlődési vizsgálatban
 3. Központ büntető elmélete és büntető etika
 4. Erőszak Kutatóközpont
 5. Közösségi Központ: a nemek és Szociális igazságosság. Amellett, hogy a kutatási központok és projektek, az előadók mindegyikének megvan a maga tárgya specialitások és a kutatás érdekeit. Alkalmazottak kutatási témák közé tartozik a fejlesztési büntetőjogi karrier, büntetés, köztes szankciókat, szellemileg zavarodott elkövetők, a pszichológiai hatásai jogtalan fogva, a faji és nemi kérdéseket a büntető igazságszolgáltatás, a reintegráció a büntetett előéletűek, a fiatalok igazságszolgáltatási rendszerek, az öngyilkosság a börtönökben, a szex elkövetők, jogi döntéshozatal, a hatása a társadalmi és a városi változás a bűnözés, és a paternalizmus a büntetőjogban.

Kísérleti kriminológia:
Kísérleti kriminológia tudományos ismeretek bûncselekmények felfedezte a véletlen besorolástól eltérő feltételek nagy helyszíni tesztek. Ez a módszer a legelterjedtebb módszer becslése szerint az átlagos hatásait az egyik változó másik, kezében az összes többi változó konstans. Míg a kísérleti módszer nem célja, hogy válaszolni minden kutatási kérdéseket a kriminológia, akkor lehet használni, sokkal gyakrabban, mint a legtöbb kriminológusok vállal. Lehetőségek különösen ígéretes partnerségben a büntető igazságszolgáltatási szervek.
A legmagasabb és helyes alkalmazását kísérleti kriminológia kifejlesztése és tesztelése elméletileg koherens elképzelések ártalmak csökkentésére a bűnözéssel, és nem csak a “értékeli” a meglévő vagy akár új kormányzati programok. Tesztelés kulcsgondolatokról, viszont segíthet felhalmozni egy integrált szervezet a megalapozott elmélet, amely kísérleti bizonyítékok döntő szerepet játszik. Ha megfelelően végzik el, randomizált szántóföldi kísérletek az ideális tesztek elméletek mind a megelőzés és az okozati összefüggés a bűnözés.
Sok előnye van a kísérleti módszerek segítenek megmagyarázni, hogy miért ezt az ágát kriminológia gyorsan növekszik. Csak 2005 óta, a mező látta az első folyóirat létre (Journal of Experimental Kriminológiai), saját külön osztály Kísérleti Kriminológiai belül az Amerikai Kriminológiai Társaság, és az első egyetemi központ, amelyet kizárólag ezen a területen: a Jerry Lee Központ Kísérleti Kriminológiai Cambridge-i Egyetemen.

 

die Berater®  (Ausztria)die Berater Logo

die Berater® Ausztria egyik vezető szolgáltatója a képzés és továbbképzés, a munka széles körben az osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat, valamint egyéb magán és állami szervezetek. A munkájuk hatókörét és szakértelem továbbra is bővíteni eredményeként a fiatalok aktív részvételével nemzetközi projektek keretében különböző uniós finanszírozási programok. Az európai projekt munkáját die Berater® és tagszervezeteiknek együttesen alá platform “hidakat Európa (www.bridgestoeurope.com), amely ma már a büntető igazságszolgáltatás és a büntetés-végrehajtási szektor között az alapvető nemzetközi projekt tevékenységek koordinálása, például, Egész életen át tartó tanulás program “Nyelvek rács mögött”, amelynek középpontjában a szerszámok hatékony kommunikációt külföldi nemzeti foglyok és fogvatartottak (www.lbb-project.eu), valamint felügyeli a projekt értékelése a börtönben alapú projektek, mint például CredAbility, PriMedia, ingó Barres és Börtön művészeti hálozatnak.

Az ethosz abban rejlik, hogy az oktatás és egyéb szolgáltatásokat nem mainstream ágazatokban, így az integráció és újbóli beilleszkedésével társadalmilag és gazdaságilag hátrányos helyzetű emberek társadalmi és munkaerő-piacon. Az ő szakértelme és tudása az európai projekt terén, ők lelkesen támogatja más szervezetek, kormányzati és nem kormányzati szervek, a céljaik elérése és célkitűzéseit. Keresi a határokon túl, együttműködő intenzíven mintegy 350 partner szervezetek szinte minden európai országban die Berater® igyekeznek új távlatokat nyit és utak európai együttműködés a különböző területeken.